Temat: | Zwiedzamy Polskę | |
Autor: | Stanisław Wierzbicki | |
Data: | 2015-07-19 14:35:00 | |
Treść: | Zapraszam wszystkich do wrzucania tu zdjęć pokazujących ciekawe miejsca naszego kraju.
|
Autor: | Drewnale w Gietrzwałdzie | |
Data: | 2024-07-29 15:55:00 | |
Treść: | Wczoraj miałem okazję być w miejscowości Gietrzwałd, w województwie warmińsko-mazurskim. Pomimo fatalej pogody zrobiłem spacer po tej wsi i odkryłem 2 drewnale i 1 mural autorstwa Arkadiusza Adrejkowa, którego drewnal możemy podziwiać w Raduninie.
Marta Samulowska, działaczka społeczna na Warmii, kierowniczka księgarni we wsi Gietrzwałd. Na podstawie fotografii z 1937 r. |
Autor: | Drohiczyn | |
Data: | 2020-12-25 17:24:00 | |
Treść: | Drohiczyn - historyczna stolica Podlasia. Miasto w powiecie siemiatyckim. Od 1991 Drohiczyn jest siedzibą diecezji drohiczyńskiej.
Katedra Św. Trójcy z 1696 roku i dzwonnica z 1885 r. Siedziba Wyższego Seminarium Duchownego w Drohiczynie (dawne kolegium jezuickie z 1746) Przełom Bugu w Drohiczynie – widok z Góry Zamkowej. Tu kręcono serial Nad Niemnem. Na szczycie Góry Zamkowej obelisk wzniesiony w X rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę. Stary Drohiczyn. Stary Drohiczyn. Bloki po dawnym PGR. Polowa zakrystia dla Jana Pawła II jak był w Drohiczynie w dniu 10 czerwca 1999 r. Wnętrze polowej zakrystii. Unikatowy eksponat w Muzeum Diecezjalnym – ornaty wykonane z pasów słuckich. Późnobarokowy kościół benedyktynek p. w. Wszystkich Świętych. Zespół Szkół w Drohiczynie: Szkoła Podstawowa im. Marszałka Józefa Piłsudskiego i Liceum Ogólnokształcące im. J. I. Kraszewskiego. Jubileuszowa Kaplica Jezusa Miłosiernego w miejscu gdzie 10 czerwca 1999 roku w Drohiczynie stanął papieski śmigłowiec ze św. Janem Pawłem II Kopiec Pamięci Podlasia. Powstał w miejscu, w którym 10 czerwca 1999 roku Jan Paweł II odprawił nabożeństwo ekumeniczne. |
Autor: | Stanisław Wierzbicki | |
Data: | 2020-11-14 14:06:00 | |
Treść: | 1.10.2020 r. oddano po kolejnym generalnym remoncie do użytku dworzec PKP w Białymstoku. Ten uważany za jeden z najpiękniejszych dworców w Polsce, odzyskał wygląd z 1910 r. A tak to wygląda:
|
Wczoraj: | 147 |
Dziś: | 195 |