Temat: Zwiedzamy Polskę
Autor:Stanisław Wierzbicki
Data:2015-07-19 14:35:00

Treść:

Zapraszam wszystkich do wrzucania tu zdjęć pokazujących ciekawe miejsca naszego kraju.

Autor:Drewnale w Gietrzwałdzie
Data:2024-07-29 15:55:00

Treść:

Wczoraj miałem okazję być w miejscowości Gietrzwałd, w województwie warmińsko-mazurskim. Pomimo fatalej pogody zrobiłem spacer po tej wsi i odkryłem 2 drewnale i 1 mural autorstwa Arkadiusza Adrejkowa, którego drewnal możemy podziwiać w Raduninie.

Marta Samulowska, działaczka społeczna na Warmii, kierowniczka księgarni we wsi Gietrzwałd. Na podstawie fotografii z 1937 r.

Autor:Drohiczyn
Data:2020-12-25 17:24:00

Treść:

Drohiczyn - historyczna stolica Podlasia. Miasto w powiecie siemiatyckim. Od 1991 Drohiczyn jest siedzibą diecezji drohiczyńskiej.

Katedra Św. Trójcy z 1696 roku i dzwonnica z 1885 r.

Siedziba Wyższego Seminarium Duchownego w Drohiczynie (dawne kolegium jezuickie z 1746)

Przełom Bugu w Drohiczynie – widok z Góry Zamkowej. Tu kręcono serial Nad Niemnem.

Na szczycie Góry Zamkowej obelisk wzniesiony w X rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę.

Stary Drohiczyn.

Stary Drohiczyn.

Bloki po dawnym PGR.

Polowa zakrystia dla Jana Pawła II jak był w Drohiczynie w dniu 10 czerwca 1999 r.

Wnętrze polowej zakrystii.

Unikatowy eksponat w Muzeum Diecezjalnym – ornaty wykonane z pasów słuckich.

Późnobarokowy kościół benedyktynek p. w. Wszystkich Świętych.

Zespół Szkół w Drohiczynie: Szkoła Podstawowa im. Marszałka Józefa Piłsudskiego i Liceum Ogólnokształcące im. J. I. Kraszewskiego.

Jubileuszowa Kaplica Jezusa Miłosiernego w miejscu gdzie 10 czerwca 1999 roku w Drohiczynie stanął papieski śmigłowiec ze św. Janem Pawłem II

Kopiec Pamięci Podlasia. Powstał w miejscu, w którym 10 czerwca 1999 roku Jan Paweł II odprawił nabożeństwo ekumeniczne.

Autor:Stanisław Wierzbicki
Data:2020-11-14 14:06:00

Treść:

1.10.2020 r. oddano po kolejnym generalnym remoncie do użytku dworzec PKP w Białymstoku. Ten uważany za jeden z najpiękniejszych dworców w Polsce, odzyskał wygląd z 1910 r.

A tak to wygląda:

Wczoraj:147
Dziś:195