| Autor: | Stanisław Wierzbicki | |
| Data: | 2014-01-25 18:39:00 | |
| Treść: | W ramach aneksu do historii tej linii kolejowej chciałbym dodać, że na stacji Kuriany, położonej pomiędzy stacjami Białystok Fabryczny a Żednią, Kazimierz Kutz nakręcił film Ludzie z pociągu (premiera w 1961 r.). Wystąpiła w nim czołówka znanych w tamtych latach aktorów np. Janina Traczykówna, Maciej Damięcki, Danuta Szaflarska, Gustaw Lutkiewicz i inni.
Krótkie streszczenie filmu:
Jesień 1943 roku. Pasażerowie dwóch uszkodzonych wagonów czekają na małej stacji na pociąg. Są to: przemytnicy, wygnaniec z Poznania, dziewczyna, konspirator, wdowa, karciarze i inni. Jest jeszcze w tej grupie zawiadowca i policjant Bahnschutzu, któremu skradziono pistolet maszynowy...
Podstawą scenariusza było opowiadanie Mariana Brandysa Chłopiec z pociągu. Znalazłem to opowiadanie, byłem ciekaw czy Brandys umieścił akcję opowiadania w Kurianach. Odpowiedź brzmi - nie. Na początku tego krótkiego, czterostronicowego opowiadania czytamy:
Żandarmi przychwycili nasz pociąg na małej stacyjce koło Częstochowy, a raczej jeszcze przed wjazdem na stacyjkę - w gołym polu pod sygnałem.
Dlaczego wybrano Kuriany jako miejsce realizacji filmu? Może ze względu na mały ruch pociągów, dlatego ekipa filmowa nie przeszkadzała w planowym ich kursowaniu.
Cały film można obejrzeć na Youtube, gdzie został umieszczony przez Zespół Filmowy Kadr w ramach udostępnienia filmoteki narodowej (http://www.youtube.com/watch?v=QBdSlCqxXbI).
Kadr z filmu "Ludzie z pociągu"
Kadr z filmu "Ludzie z pociągu"
Kadr z filmu "Ludzie z pociągu". Janina Traczykówna i Andrzej May. | |
| Autor: | Numizmatyk | |
| Data: | 2014-01-19 12:03:00 | |
| Treść: | A ja ze swojej kolekcji monet zaprezentuję przy tej okazji rubel koronacyjny cara Aleksandra III.
Co do samego cara, to był bardzo antypolski, założył tajną policję tzw. Ochranę i za jego czasów trwały prześladowania Żydów, znane m. in. z filmu Skrzypek na dachu. Fakt, że rozwinął przemysł i kolej. To właśnie te czasy przedstawił Stefan Żeromski w Syzyfowych pracach.
Rubel koronacyjny Aleksandra III - awers.
Rubel koronacyjny Aleksandra III - rewers. | |
| Autor: | Aleksander L. | |
| Data: | 2014-01-15 18:36:00 | |
| Treść: | Może warto podać imię cara, któremu zawdzięczamy linię kolejową z Białegostoku do Zubek B. Był to Aleksander III Romanow, car Rosji i król Polski w latach 1881-1894, ojciec ostatniego cara Rosji Mikołaja II.
Aleksander III Romanow. | |

| Wczoraj: | 688 |
| Dziś: | 199 |