Temat: Źródła [rzeki, strumyka]* Radulanki
Autor:Stanisław Wierzbicki
Data:2013-08-15 16:53:40

Treść: W te wakacje postanowiłem dotrzeć do źródeł [rzeki, strumyka]* Radulanki. Z mapy wynikało, że są one blisko tzw. Szerokiej tryby i dostęp do nich powinien być w miarę łatwy. Obawiałem się, że teren może być bardzo podmokły i mój trud pójdzie na marne. Wybrałem drogę Nr 1 a powróciłem drogą Nr 2. Okazało się, że dojście jest proste, łatwe i suche a zobaczenie jak „z niczego” powstaje nasza wioskowa rzeka warte było trudu. Zachęcam więc wszystkich na taką wycieczkę. Droga Nr 2 jest dostępna dla samochodów i rowerów. Niestety, Szeroka tryba jest już praktycznie nieużywana i zarośnięta trawą, więc droga Nr 1 jest raczej dla pieszych.
Aby nie stracić niespodzianki, zdjęcia źródeł opublikuję dopiero pod koniec września.
No to w drogę.

Jeżeli ktoś tam dotrze, nie da znać w tym wątku. Fotografie z wyprawy mile widziane.

* - niepotrzebne skreślić

Mapa dojścia do źródeł

A. Przy krzyżu w Wierchradulinie skręcić w prawo na Szeroką Trybę.

B. W tym miejscu spotkałem tego sympatycznego gada.

C. Zaznaczyłem kłodą miejsce zejścia z Szerokiej Tryby w las.

C. I już niedaleko ...

C. do źródeł Radulanki

D. Skrzyżowanie drogi Nr 2 z Szeroką Trybą.

E. Idziemy prosto.

F. Skończyła się dobra droga, teraz skręcamy w lewo na drogę trawiastą. Tu ewentualnie można zostawić samochód i dalej pójść pieszo.

G. Mostek na rzeką Radulanką wskazuje, że zaraz skręcamy w leśną dróżkę.

Autor:Odkrywczynie
Data:2013-09-17 05:59:18

Treść:Udało nam się dotrzeć do źródeł i przy okazji odkryć piękne grzybowe lasy.
Wrażenie ogromne. Przed nami źródełka, a za nami tylko suchy sosnowy las.
Oczywiście weszłyśmy do wody parę metrów od początku rzeczki, bo początkowy fragment jest raczej bajorkowaty i błotnisty. Dopiero po paru metrach tworzy się coś , co już trochę przypomina rowek, a dalej malutką rzeczkę.
Warto to było zobaczyć!

Stoimy w źródełku.

Jesteśmy w środku źródeł.

Piękny widoczek początkowego fragmentu Radunianki.

Potem "to coś" przybrało wygląd mini rzeczki i popłynęło dalej.

Autor:Informacja dla lol
Data:2013-08-29 16:31:25

Treść:Lasy pełne grzybów i kowbojów!

Świadczy o tym zdjęcie dnia z 29 sierpnia 2013 roku.

Autor:lol
Data:2013-08-27 23:53:36

Treść:Przepraszam, pojedynkować mógłby się każdy, np. ten od oczyszczalni z tym od kibelka. tak było by znacznie szybciej... zamiast pisać głupotki. Miś na sędziego!

Wczoraj:317
Dziś:649