| Temat: | Źródła [rzeki, strumyka]* Radulanki | |
| Autor: | Stanisław Wierzbicki | |
| Data: | 2013-08-15 16:53:40 | |
| Treść: | W te wakacje postanowiłem dotrzeć do źródeł [rzeki, strumyka]* Radulanki. Z mapy wynikało, że są one blisko tzw. Szerokiej tryby i dostęp do nich powinien być w miarę łatwy. Obawiałem się, że teren może być bardzo podmokły i mój trud pójdzie na marne. Wybrałem drogę Nr 1 a powróciłem drogą Nr 2. Okazało się, że dojście jest proste, łatwe i suche a zobaczenie jak „z niczego” powstaje nasza wioskowa rzeka warte było trudu. Zachęcam więc wszystkich na taką wycieczkę. Droga Nr 2 jest dostępna dla samochodów i rowerów. Niestety, Szeroka tryba jest już praktycznie nieużywana i zarośnięta trawą, więc droga Nr 1 jest raczej dla pieszych. Aby nie stracić niespodzianki, zdjęcia źródeł opublikuję dopiero pod koniec września. No to w drogę. Jeżeli ktoś tam dotrze, nie da znać w tym wątku. Fotografie z wyprawy mile widziane. * - niepotrzebne skreślić
Mapa dojścia do źródeł
A. Przy krzyżu w Wierchradulinie skręcić w prawo na Szeroką Trybę.
B. W tym miejscu spotkałem tego sympatycznego gada.
C. Zaznaczyłem kłodą miejsce zejścia z Szerokiej Tryby w las.
C. I już niedaleko ...
C. do źródeł Radulanki
D. Skrzyżowanie drogi Nr 2 z Szeroką Trybą.
E. Idziemy prosto.
F. Skończyła się dobra droga, teraz skręcamy w lewo na drogę trawiastą. Tu ewentualnie można zostawić samochód i dalej pójść pieszo.
G. Mostek na rzeką Radulanką wskazuje, że zaraz skręcamy w leśną dróżkę. | |

| Autor: | Odkrywczynie | |
| Data: | 2013-09-17 05:59:18 | |
| Treść: | Udało nam się dotrzeć do źródeł i przy okazji odkryć piękne grzybowe lasy. Wrażenie ogromne. Przed nami źródełka, a za nami tylko suchy sosnowy las. Oczywiście weszłyśmy do wody parę metrów od początku rzeczki, bo początkowy fragment jest raczej bajorkowaty i błotnisty. Dopiero po paru metrach tworzy się coś , co już trochę przypomina rowek, a dalej malutką rzeczkę. Warto to było zobaczyć!
Stoimy w źródełku.
Jesteśmy w środku źródeł.
Piękny widoczek początkowego fragmentu Radunianki.
Potem "to coś" przybrało wygląd mini rzeczki i popłynęło dalej. | |
| Autor: | Informacja dla lol | |
| Data: | 2013-08-29 16:31:25 | |
| Treść: | Lasy pełne grzybów i kowbojów!
Świadczy o tym zdjęcie dnia z 29 sierpnia 2013 roku. | |
| Autor: | lol | |
| Data: | 2013-08-27 23:53:36 | |
| Treść: | Przepraszam, pojedynkować mógłby się każdy, np. ten od oczyszczalni z tym od kibelka. tak było by znacznie szybciej... zamiast pisać głupotki. Miś na sędziego!
| |

| Wczoraj: | 317 |
| Dziś: | 649 |