Temat: Drzewo genealogiczne Szeremeta-Martonik
Autor:Anna Kuźmicka
Data:2026-03-25 19:36:00

Treść:

Dzień dobry,

Tworzę drzewo genealogiczne. Moi przodkowie pochodzą z Radunina.

Moja praprababcia to Katarzyna Szeremeta z domu Martonik. Jej mąż to Michał Szeremeta. Mieli czworo dzieci. Córkę Eudokię, która wyszła za mąż za Dominika Kuźmickiego i zamieszkała w Pierożkach. To moja prababcia. Mieli jeszcze syna Jana Szeremetę, który ożenił się z Julią Malinowską. Mieli także córkę, Teklę Szeremetę, która wyszła za mąż za Jana Szeremetę. Mieli jeszcze syna, Aleksandra Szeremetę.

Chciałabym uzupełnić dane o ich potomkach i szukać dalszych przodków. Czyli jak się nazywali rodzice Katarzyny i rodzice Michała. Ich rodzeństwo. Uzupełnić też drzewo o daty: urodzin, małżeństwa i śmierci. Może ktoś z Państwa robi drzewo genealogiczne i posiada te informacje? Gdzie szukać ich aktów urodzenia, małżeństwa, zgonu? A może jakieś historie rodzinne jak to kiedyś bywało? Zdjęć widziałam trochę w galerii. Czy ma ktoś może więcej?

Chciałabym też wiedzieć w którym domu mieszkała moja praprababcia Katarzyna? Czy ten dom jeszcze stoi? Gdzie mieszkała Tekla i gdzie mieszkał jej brat Jan?

Pozdrawiam serdecznie,

Anna Kuźmicka 

Data:2026-03-30 13:50:00

Treść:

Szukam też przodków z linii Drobot z Przechodów i z linii Romanowicz z Sofipola i z linii Trochimczuk z Downiewa.

Jakby ktoś chciał się ze mną skontaktować to zapraszam na Facebook, Messenger - Anna Marianna Kuźmicka lub e-mail: kuzmicka.a@gmail.com

Data:2026-03-28 15:47:00

Treść:

Czy byli oni rodzicami Katarzyny Martonik (po mężu Szeremeta) czy dalszymi przodkami?

Mam tylko jedno zdjęcie. I to niewyraźne. Wiem, że teraz są jakieś programy do wyostrzenia zdjęcia. Zdjęcie rodzinne - Radunin 1967 rok. Od prawej: Jan Siwicki z Sofipola - brat stryjeczny mego dziadka, Edward Kuźmicki - brat rodzony mego dziadka, Józek Szeremeta - syn Józefa, Józef Szeremeta - brat stryjeczny mego dziadka, Jadwiga Ostrowska - córka Edwarda, Katarzyna Szeremeta z Charkowa - córka Aleksandra brata stryjecznego mego dziadka, Michał Szeremeta z Pieniek - brat stryjeczny mego dziadka, Czesław Kuźmicki - mój dziadek, Wiesława Kuźmicka - moja mama.

Autor:Drzewo rodowe
Data:2026-03-26 07:29:00

Treść:

Pani Kasiu, 

cieszę się, że mamy wspólne tematy. Sięgnęłam do korzeni mieszkańców Radunina. Mieszkali tam  Martonikowie co najmniej od 1810 r.  Wtedy to Jan Martonik i Eudocja Lisowska, moja prapraprapra babcia  byli chrzestnymi Jana Wieliczko, urodzonego w Raduninie.

Więcej danych, o które Pani pyta zamieściłam w książce, w dziale "Okruchy z zycia mieszkańców wsi Radunin".  

Zatem do usłyszenia, albo i zobaczenia

Lucja Orzechowska

Wczoraj:153
Dziś:229