Autor:Grudniowy pobyt we Lwowie
Data:2017-12-13 20:04:00

Treść:Lwów " wciąga" o każdej porze roku. Zimowa wizyta w mieście zwanym Perłą Galicji też ma swoje uroki. Tym razem skupiłam się na postaciach z mosiądzu, które można było zobaczyć w różnych miejscach Lwowa.Załączam kilka fotek.

Postać Ignacego Łukasiewicza- wynalazcy lampy naftowej. Łukasiewicz pracował w aptece Mikolascha we Lwowie.

Postać Nikifora. Nikifor nie był związany ze Lwowem. Pomnik ten powstał raczej w hołdzie aktorce Krystynie Feldman, która zagrała tego malarza. Aktorka urodziła się we Lwowie.

Syrenka przed jedną z licznych lwowskich kawiarni.

Nie wiem kto to jest. Jak będę następnym razem to może czegoś się dowiem.

We Lwowie jest dużo figur lwów i lwiątek.

Grób Marii Konopnickiej w zimowej szacie. W zasadzie śniegu nie było, ale zdarzył się krótkotrwały śnieżny incydent, który przyozdobił głowę pisarki śnieżną czapą.

Fragment Opery Lwowskiej.

Autor: Wizyta w Grodnie .B.Boguta
Data:2017-02-03 19:08:00

Treść:Korzystając z bezwizowego wjazdu byłam kilka dni temu w Grodnie, mieście Elizy Orzeszkowej. Wrażenia z pobytu bardzo pozytywne. Warto tam być. Miasto zadbane ze śladami polskości. W zakładce FOTOGALERIA są zdjęcia z tego miasta więc nie będę tu się powtarzać. Zamieszczę tylko kilka, które przedstawiają miasto zimą.

Widok na miasto ze skarpy.

Dostojnie przez Grodno płynie rzeka Niemen.

Cerkiew. W środku są obrazy, na których widać jak Armia Czerwona unicestwiała osoby duchowne.

Mural na budynku.

Dom Kultury im. Janka Kupały

Miejsce wiecznego spoczynku Elizy Orzeszkowej.

Autor:MW
Data:2016-12-10 22:41:00

Treść:We Lwowie można zapolować na Putina ;)

Wczoraj:193
Dziś:516