| Autor: | Grudniowy pobyt we Lwowie | |
| Data: | 2017-12-13 20:04:00 | |
| Treść: | Lwów " wciąga" o każdej porze roku. Zimowa wizyta w mieście zwanym Perłą Galicji też ma swoje uroki. Tym razem skupiłam się na postaciach z mosiądzu, które można było zobaczyć w różnych miejscach Lwowa.Załączam kilka fotek.
Postać Ignacego Łukasiewicza- wynalazcy lampy naftowej. Łukasiewicz pracował w aptece Mikolascha we Lwowie.
Postać Nikifora. Nikifor nie był związany ze Lwowem. Pomnik ten powstał raczej w hołdzie aktorce Krystynie Feldman, która zagrała tego malarza. Aktorka urodziła się we Lwowie.
Syrenka przed jedną z licznych lwowskich kawiarni.
Nie wiem kto to jest. Jak będę następnym razem to może czegoś się dowiem.
We Lwowie jest dużo figur lwów i lwiątek.
Grób Marii Konopnickiej w zimowej szacie. W zasadzie śniegu nie było, ale zdarzył się krótkotrwały śnieżny incydent, który przyozdobił głowę pisarki śnieżną czapą.
Fragment Opery Lwowskiej. | |
| Autor: | Wizyta w Grodnie .B.Boguta | |
| Data: | 2017-02-03 19:08:00 | |
| Treść: | Korzystając z bezwizowego wjazdu byłam kilka dni temu w Grodnie, mieście Elizy Orzeszkowej. Wrażenia z pobytu bardzo pozytywne. Warto tam być. Miasto zadbane ze śladami polskości.
W zakładce FOTOGALERIA są zdjęcia z tego miasta więc nie będę tu się powtarzać. Zamieszczę tylko kilka, które przedstawiają miasto zimą.
Widok na miasto ze skarpy.
Dostojnie przez Grodno płynie rzeka Niemen.
Cerkiew. W środku są obrazy, na których widać jak Armia Czerwona unicestwiała osoby duchowne.
Mural na budynku.
Dom Kultury im. Janka Kupały
Miejsce wiecznego spoczynku Elizy Orzeszkowej. | |
| Autor: | MW | |
| Data: | 2016-12-10 22:41:00 | |
| Treść: | We Lwowie można zapolować na Putina ;)
| |

| Wczoraj: | 193 |
| Dziś: | 516 |