| Temat: | Idzie maj ! | |
| Autor: | Majowa Jutrzenka | |
| Data: | 2015-04-26 07:57:00 | |
| Treść: | Zbliża się 1 Maja. Kiedyś był to dzień szczególnego świętowania. Przypomnijmy tamte czasy , które zostały utrwalone na fotografiach. Wszystkie zdjęcia zostały wykonane w Muzeum Socrealizmu, które mieści się w Kozłówce. Warto tam zajrzeć i przypomnieć swoje młode lata spędzone w czasach komuny. Zwiedzającym towarzyszą popularne utwory, typu: Bój to będzie ostatni, Zbudujemy nowy dom itp.
Takie plakaty wisiały w każdym mieście i wsi przed nadchodzącym świętem- Dniem Pracy.
Chyba nie musimy bać się wojny?
Kiedyś to była młodzież....
Był jasno podany cel wychowawczy!
Teraz coraz mniej klasy robotniczej, zakłady pozamykane.
Elektryfikacja- to było wielkie wydarzenie . Pamiętam czasy, kiedy zakładano prąd w Raduninie.
Takie hasła to była codzienność.
Pomnik Juliana Marchlewskiego. Od razu na myśl przychodzi jego kumpel Feliks Dzierżyński.
Tego człowieka rozpozna chyba każdy. To "wiecznie żywy" Włodzimierz Lenin. | |

| Autor: | Waldemar T | |
| Data: | 2015-05-05 18:00:00 | |
| Treść: | Mam 63 lata i doskonale pamiętam telewizję z czasów Gierka i Jaruzelskiego. Wtedy nazywaliśmy ich, czyli: TV, "Trybunę Ludu" i "Zielony Sztandar" "tubą propagandową komuny". Ale oni nie kłamali, że są niezależni i obiektywni jak robi to obecna telewizja, która nosi oszukańczą nawę "publiczna".
| |
| Autor: | Stanisław Wierzbicki | |
| Data: | 2015-05-01 09:38:00 | |
| Treść: | Ponieważ w latach 1976-1980 uczyłem się w szkole średniej w Warszawie, miałem okazję obserwować i brać udział w wielkich pochodach z okazji 1 Maja, transmitowanych w telewizji na cały kraj, trwających kilka godzin. Poniżej klika odnalezionych zdjęć z tamtych czasów, mojego autorstwa, przybliżających atmosferę tamtych dni.
Kierownictwo PZPR (Edward Gierek, Piotr Jaroszewicz) przygotowujący się do rozpoczęcia pochodu.
Kierownictwo PZPR na trybunie, na wprost Domów Centrum.
Autor (pierwszy z lewej) z kolegami ze szkoły, maszerujący dzielnie po ul. Marszałkowskiej. | |
| Autor: | Hanka Sawicka | |
| Data: | 2015-04-28 08:04:00 | |
| Treść: | Śmiejecie się z PRLowskiej propagandy? To nic w porównaniu z tym jaką dziś mamy globalną propagandę na miarę XXI wieku:) Za chwilę media będą nas usilnie przekonywały, że kolor czarny jest jaśniejszy od białego ... Żyjemy w świecie kłamstwa, obłudy i manipulacji. Polska przypomina dziś lumpa ,który zmarnował swój dorobek i stał się dziadem bez domu i bez pracy. Kto nie potrafi samodzielnie myśleć jest tylko kukiełką sterowaną przez media i polityków.
| |

| Wczoraj: | 317 |
| Dziś: | 445 |