| Autor: | Stanisław Wierzbicki | |
| Data: | 2017-07-16 18:23:00 | |
| Treść: | Dziś w Łazienkach Królewskich natknąłem się na wystawę plakatów Ryszarda Kai, promujących Polskę. Wśród nich znalazłem dwa dotyczące Podlasia, które poniżej zamieszczam.
| |
| Autor: | X Pawilon Cytadeli | |
| Data: | 2017-04-26 19:05:00 | |
| Treść: | 29.04 będzie kolejna rocznica Bitwy pod Waliłami. Z tej okazji zapraszam na krótką wycieczkę po X Pawilonie Cytadeli Warszawskiej, gdzie więziono wielu powstańców styczniowych.
Brama wejściowa do Cytadeli tzw. Brama Straceń.
Cmentarz przy Bramie Straceń.
Fundamenty kuźni, w której zakuwano więźniów w kajdany.
Makieta X Pawilonu.
Widok z celi na korytarz.
Przy niektórych celach są wizytówki znamienitych więźniów.
Cela Romualda Traugutta.
Kajdany - eksponaty w Muzeum.
Ekspozycja w celi.
Obraz Pożegnanie Europy pędzla Aleksandra Sochaczewskiego.
Cela wieloosobowa.
Biżuteria wykonywana na zesłaniu.
Kibitka w której wywożono więźniów na zesłanie.
Taki piec na korytarzu ogrzewał jednocześnie dwie sąsiednie cele.
W tej sali odbywały się posiedzenia sądu.
Eksponat z zesłania, taczka do przewożenia urobku w kopalniach. | |
| Autor: | sympatyk strony | |
| Data: | 2017-02-01 16:14:00 | |
| Treść: | No i już rok po wyborach, przy korycie t.z. "dobra zmiana",wycina poprzedników,tnie równo z traw, a przy okazji promuje swoich, którzy wcale nie są lepsi od poprzednich. Przy okazji załatwili Trybunał Konstytucyjny, obsadzając swoimi potakiwaczami i teraz mogą wprowadzać ustawy niekonstytucyjne wygodne dla nich, bo przecież sędzowie z ich nadania przyklepią wszystko.Wojsko sprowadził Antek do roli operetkowej armii, gdzie gówniarz bez wykształcenia nie będąc przełożonym pomiata oficera mi jak lokajami. nie daj Boże wojny , Antek zwieje jak to ma w zwyczaju i będzie gorzej niż w 1939r bo wtedy przynajmniej żołnierz był coś wart. O sądownictwie, prokuraturze i policji nawet pisać nie warto,wystarczy zobaczyć listy gończe, tych którzy odważyli się protestować pod Sejmem.I dla jasności: nie byłem fanem poprzedniej ekipy, uważam, że miejsce złodrzzieja, gangstera czy malwersanta jest w więzieniu bez względu do jakiej partii należy, ale zawsze będę przeciwny tym którzy chcą zabrać to co zdobyliśmy po 89roku wolność i demokrację w imię własnych interesów
| |

| Wczoraj: | 355 |
| Dziś: | 135 |